گزینش نام فارسی برای سسک Delicate Prinia
گزینش نام فارسی برای سسک Delicate Prinia
Persian name of Delicate Prinia
تا سال 2020، گونهای که در ایران زیست میکند با نام "سسک شکیل" Graceful Prinia و با نام علمی Prinia gracilis شناخته میشد. از سال 2020، گونهای که در ایران زیست میکند از گونه پیشین جدا شده و با نام انگلیسی جدید Delicate Prinia و با نام لاتین Prinia lepida نامیده شد.
با توجه به اینکه نام "سسک دم دراز" نیز در گذشته برای گونه "سسک شکیل" به کار می رفت، بهتر بود که بتوانیم همین نام "سسک دمدراز" را برای Delicate Prinia به کار ببریم اما باید یادآور شد که در همین گروه از سسکهای دمدراز و دم پهن، گونه دیگری به نام Long-tailed Cisticola وجود دارد که مانع از گزینش نام "سسک دمدراز" برای گونه Delicate Prinia میشود. بنابراین، برای این گونه جدا شده، نیاز به یک نام فارسی متفاوت از نام "سسک شکیل" و "سسک دمدراز" داریم.
بایدآور شد که واژه انگلیسی Delicate در زبان فارسی، بستگی به موقعیت کاربرد آن، دارای چندین معنی است:
نرم، نازک، لاغر، لطیف، ظریف، حساس، لذیذ، خوشطعم، خوشمزه، خوشایند، دلچسب، دلنشین، دلانگیز و چند معنی دیگر مانند "تودلبرو".
برای گزینش نام فارسی برای گونه Delicate Prinia، تلاش شد تا از واژههای فارسی همآوا با این واژه، بهره گرفته شود. در زبان فارسی، چندین واژه وجود دارند که در بخش نخست آنها واژه فارسی "دل" به کار رفته است. این واژگان به علت همآوایی واژه فارسی "دل" و بخش اول واژه انگلیسی ’Del’icate، برای یادسپاری بسیار مناسب هستند. این همآوایی نام فارسی و انگلیسی در ذهن پیوند میخورد و فراموش ناشدنی خواهد بود. در عین حال، واژههایی که با واژه "دل" آغاز میشوند، هم معمولا واژههای زیبای فارسی هستند.
برای نام فارسی این گونه، چهار واژه دلنواز، دلکش، دلانگیز و دلنشین پیشنهاد شدند. پس از رایگیری در "کارگروه نامگذاری فارسی گونهها"، در پایان، گزینه "سسک دلکش" با رای اکثریت پذیرفته شد. نیاز به یادآوری است که "دلکش"، گوشهای از موسیقی سنتی ایرانی است که در دستگاه ماهور اجرا میشود. بنابر این، نام برگزیده فارسی برای این گونه به شکل زیر است:
*سسک دلکش*
Delicate Prinia
Prinia lepida
*****